The principle objective of the internal reorganization of the Central National Library in Florence was to improve the way the library is used by providing a modern reception area in possession of the requisites considered necessary by all the important European cultural institutions. The scientific and cultural information offered should be backed up by a series of high quality services. The specific design theme was to redesign the main entrance area with a new cloakroom and room for library passes; to create a new “Bar-Coffee-shop”; to restore the Galileo Hall to its role as an exhibition area and to create a new Book-Shop. So far only the main entrance area has been realized: efforts were concentrated on the areas next to the hall where a new cloakroom and reception area have been created.

PROJECT DETAILS
Locality: Florence

Client: Ministero per i Beni e le Attività Culturali [Ministry for Cultural Heritage and Cultural Activities]

Brief: final design project, working plans and project management

Designed: 2002-2004

Designed: 2003-2004

Collaborators: Federico Gurrieri, Francesco Gurrieri, Studio Lombardini Engineering (design and project management of the electrical wiring), Engineer Manuele Petranelli (design and project management of the mechanical systems)

Building Firm: Ariem Pty Ltd, Roma

Photographic credits: Alessandro Ciampi